Scrum en vertrouwen?

Mijn ideale wereld is waar mensen elkaar vertrouwen en zeker van elkaar weten dat ze het beste uit elkaar willen halen.

Geld is een vreemd iets. Het kan namelijk gedrag van mensen veranderen. Hoe hoger het bedrag, hoe meer risico mensen zien en hoe sneller mensen elkaar gaan wantrouwen. Geloof me, ik weet dat het moeilijk is om een zak geld neer te leggen bij een bedrijf dat je niet goed kent. Het is zeker een grote stap. En helemaal als je een ‘vaag verhaal’ hoort over Agile Scrum!
Als klant wil je toch zekerheid en wil je weten waar je aan toe bent? Dus wil je van te voren precies vastleggen welke functionaliteit je website moet hebben, hoe het ontwerp eruit moet komen te zien en vooral binnen jouw budget.

Met Agile Scrum kan dat niet, tenminste, niet helemaal. Scrum gaat er van uit dat je nooit exact alles van te voren kunt voorspellen. Sterker nog, naarmate het project vordert, veranderen inzichten. Deze inzichten kun je wegwimpelen, omdat je ze aan het begin van het project hebt vastgelegd, maar je kunt ze ook met beide handen aanpakken en er iets moois mee doen. Scrum zegt ook dat, als je alles van te voren aftikt, je een schijnzekerheid creëert, want het wordt toch nooit precies zoals je het bedacht hebt. Theorie en praktijk lopen altijd uiteen.

Dus je krijgt twee krachten tegenover elkaar. Aan de ene kant, het instinct om zekerheid en grip te hebben en aan de andere kant, het super enthousiaste bedrijf dat je toch wel met zekere mate van afhankelijkheid vraagt. Best wel een moeilijk keuze!

En ondanks dat vragen wij om jouw vertrouwen. Want wij willen niets liever dan jou helpen met je vraag en er samen met jou iets geweldigs van te maken!

Iemand heeft Agile Scrum wel eens vergeleken met ‘extreme skiing’. Een vriend van hem is een ‘extreme skiër’ en liet foto’s zien van afgronden waar hij vanaf gegaan is. De vraag aan zijn vriend was: ’Als je bovenaan de berg staat, plan je de hele route naar beneden van te voren in?’ Het antwoord was: ‘Nee, haha, dat zou mijn dood betekenen! Ik richt me vooral op een plek een eindje naar beneden. Misschien plan ik de eerste twee of drie bochten in, maar in de praktijk is het onmogelijk en zelfs gevaarlijk om verder te plannen. Je kunt namelijk van bovenaan de berg niet de gehele route overzien. Dit komt doordat er soms steile hellingen zijn die van bovenaf niet zichtbaar zijn of gedeelten van de berg achter bebossing zit.’
Zo zit het ook met softwareontwikkeling. Er zijn zo veel variabelen en beslismomenten die het onmogelijk maken om alles van te voren te kunnen overzien. Daarbij, als je het voorbeeld van de skiër erbij pakt, is het misschien vanaf de plek waar je heen gepland hebt logisch of natuurlijker om een mooiere en betere weg verder naar beneden te nemen.

Wij zijn een stelletje vakidioten die verstand hebben van strategie, design, interactie en techniek. Wij willen graag voor je aan het werk, want wij weten zeker dat wij jou vrolijk kunnen maken. En als jij vrolijk wordt, worden wij ook vrolijk en vooral trots op ons werk!

Wij zijn Impres! Aangenaam kennis te maken.