Design sprint

Tijdens een design sprint wordt er in een intensieve periode een fundamenteel vraagstuk van een organisatie opgelost. Door oplossingen voor een vraagstuk direct als prototype te ontwerpen en te testen bij de doelgroep, ontdek je binnen vijf dagen of jouw idee kans van slagen heeft. IMPRES faciliteert als design sprint facilitator en werkt hierbij altijd intensief met samen de klant. Hierdoor kan een organisatie heel efficiënt de potentie van online innovaties bepalen.

Een design sprint werkt zowel voor startups als grote corporate organisaties en kleine teams. Dus ook voor jou! Ook testen of jouw idee, vraagstuk, product of dienst het waard is? Maak vrijblijvend kennis met IMPRES. Wij treden op als jouw design sprint facilitator!

Ontdek waar de digitale groeikansen liggen voor jouw organisatie.

Hoe digitaal is jouw bedrijf?
Online Marketeer Gudo vertelt je over een design sprint - IMPRES Academy

Voordelen van een design sprint

Het testen van producten, diensten of ideeën is natuurlijk niet iets nieuws. Vaak worden producten of diensten achteraf getest. Dit zorgt ervoor dat je er mogelijk te laat achterkomt dat het product helemaal niet aansluit op de wensen van jouw doelgroep of dat je idee faalt. En dat is zonde!

Een design sprint zorgt ervoor dat je het risico op falen van jouw idee vermindert. Dat is gelijk ook het eerste voordeel. Omdat je jouw idee tijdens een design sprint uitgebreid uitwerkt en ook nog eens test bij de eindgebruiker, weet je of het een kans van slagen heeft. Hierdoor kom je niet later – wanneer je al je tijd, energie en budget al hebt besteed – voor verrassingen te staan. Bedrijven als Google, Slack en Airbnb gingen jou voor.

Omdat de design sprint vijf dagen duurt heb je dus snel antwoord op je vraag. Dit is relatief veel goedkoper dan wanneer je wekenlang – of zelfs maandenlang! – een idee uitdenkt, er plannen voor schrijft, het uitwerkt en het test. Na de week van de design sprint kun jij direct de volgende stappen zetten.

design sprint 1

In 5 dagen naar resultaat!

Daarnaast is een voordeel dat een design sprint een gestructureerd proces is. Hierdoor kun je snel stappen zetten en blijf je niet hangen in ellenlange discussies, gesprekken of energieslopende afspraken. Van tevoren weet je al hoe de planning er die week uit gaat zien:

  • Maandag: het begrijpen en definiëren van de uitdaging
  • Dinsdag: brainstormen voor het uitwerken van zo veel mogelijk ideeën
  • Woensdag: het beste idee kiezen voor het concept
  • Donderdag: het uitwerken van een concreet prototype
  • Vrijdag: het ontwerp testen bij de eindgebruiker en feedback vergaren

Een intensieve én effectieve week! Benieuwd hoe deze dagen er precies uit zien? Onze designer Martijn schreef er een blog over.

De groep bestaat uit mensen met verschillende specialismen en skills, denk aan developers, stakeholders, vertegenwoordigers en product owners. Er zijn twee belangrijke rollen bij een design sprint. Één persoon binnen de groep is de ‘design sprint facilitator’, die het proces van binnen en buiten kent en ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. Daarnaast heb je de ‘decider’ die de beslissingen neemt en knopen doorhakt.

Video over het ontwikkelen van een platform internationalisering regio Zwolle i.s.m. Rabobank

Bovenstaande planning zorgt ervoor dat jij de vijf dagen optimaal benut en de meeste waarde creëert om de slagingskans van jouw idee te ontdekken. Wel is het een intensieve week; houd daar rekening mee en neem voldoende pauzes.

De uitkomsten van een design sprint zijn hoe dan ook waardevol. Ook als je erachter komt dat het idee helemaal niet goed blijkt te werken. Je voorkomt hiermee overbodig werk en kunt op zoek naar een passend alternatief. Kortom: je leert er enorm veel van.

Een design sprint zorgt ervoor dat je het risico op falen van jouw idee, product of dienst vermindert.

Dit doet IMPRES voor jou

Wij hebben ervaring met het begeleiden van diverse organisaties met behulp van de design sprint methodiek. Rabobank IJsseldelta is daar één van. Deze design sprint stond in het teken van internationalisering. Ook nemen we regelmatig deel aan Hackathons om online oplossingen te creëren. Daarnaast hebben wij met OD IJsselland een design sprint uitgevoerd voor de verdere ontwikkeling en professionalisering van haar diensten:

Een succesvolle design sprint met OD IJsselland!

Geïnteresseerd in een design sprint?

Neem contact op