Hoe contentmarketing bijdraagt aan onze groei, zichtbaarheid en conversies
Van webbureau naar een fullservice digitaal bureau
Waarom een case over onszelf, horen we je denken. Dat leggen we je graag uit :-). De afgelopen jaren zijn we als digitaal bureau flink gegroeid. Jaren geleden hielden we ons vooral bezig met het bouwen van websites. Met de komst van allerlei nieuwe technologieën én de opkomst van online marketing hebben we ons uitgebreid tot een breed georiënteerd digitaal bureau. Een bureau dat jouw online vraagstuk maar al te graag oplost. Een online (media) strategie, een strak webdesign of een perfecte webapplicatie? De IMPRES’ers fiksen het!
De specialismen binnen de verschillende teams hebben zich ook uitgerold. Online marketing omvat bijvoorbeeld meerdere disciplines. Denk aan SEO, SEA en socialmediamarketing. En niet te vergeten contentmarketing.
Naast dat we allerlei klanten helpen bij hun online strategie, geven we zelf ook graag het goede voorbeeld. Practice what you preach. Zo zijn we in 2018 begonnen met contentmarketing voor IMPRES zelf. Maar wat is eigenlijk de meerwaarde van contentmarketing? En hoe hebben wij dit voor IMPRES aangepakt? Dat laten we je maar al te graag zien!
Ken je organisatie: van positionering naar uiting
Content is makkelijk te maken. Iedereen is tegenwoordig in principe een contentcreator. Denk aan het plaatsen van foto’s, video’s en nieuws op social media. Maar hoe pak je dat aan voor je organisatie? Allereerst is het goed om de positionering, missie en visie van jouw bedrijf helder te hebben. Wat is de identiteit van jouw organisatie, waar wil je heen en hoe wil je je als organisatie neerzetten in de markt? De volgende stappen doorliepen wij voor IMPRES zelf:
- Wij hebben een speciaal positioneringsbestand opgesteld. Hier staan de kernwaarden, missie en visie van IMPRES in.
- We hebben doelstellingen geformuleerd: waar willen we als bedrijf heen?
- We hebben een doelgroeponderzoek uitgevoerd om helder te krijgen welke mensen onder onze doelgroep vallen, hoe zij zich gedragen en waar zij behoefte aan hebben.
- Op basis van die doelstellingen en het doelgroeponderzoek hebben we een contentmarketingstrategie opgesteld.
- De strategie werd omgezet naar verschillende middelen + uitingen op diverse kanalen.


De positionering leidde zo tot een online strategie. Als je duidelijk voor ogen hebt waar jouw organisatie voor staat, kun je dit beter vertalen in sterke content. Content die jouw organisatie ademt, met de juiste tone-of-voice en in de bijbehorende huisstijl. Het is dan alleen nog de kunst om de content via de juiste kanalen met de juiste boodschap te verspreiden, zodat dit bij jouw doelgroep terechtkomt.
Communiceren via sociale media
Sociale media zijn handig om jouw boodschap over te brengen op jouw doelgroep. Het plaatsen van een post is gemakkelijk en als de post goed scoort, kun je een groot bereik genereren.

Aantal socialmediagebruikers in 2020 (Bron: NOS)
Voor ons is LinkedIn het belangrijkste kanaal. Hier komt voor ons (naast Facebook) het meeste websiteverkeer uit én dit is het meest zakelijke kanaal. Dat is gunstig omdat we business-to-business gericht zijn. Ook plaatsen we posts op de andere socialmediakanalen, zoals Facebook, Instagram en Google Mijn Bedrijf; het kost relatief weinig moeite en tijd om hier ook posts op te plaatsen. Al het extra bereik (en daaruitvloeiend websiteverkeer) is mooi meegenomen. Daarnaast willen we mensen bereiken die werken bij organisaties die we kunnen helpen op online gebied; deze mensen zijn ongetwijfeld ook op verschillende social kanalen actief.
Op onze verschillende socialmediakanalen plaatsen we regelmatig diverse posts. Per platform kijken we wanneer de doelgroep online is en wanneer posts het beste geplaatst kunnen worden. Ook kijken we welke doelgroep waar uithangt.
Socialmediastrategie en -stramien
Als je verschillende doelen hebt voor jouw organisatie, kun je dit ook vertalen naar jouw socialmediastrategie. Zo hebben wij als IMPRES o.a. de volgende doelen:
- websitebezoekers aantrekken
- nieuwsbrief inschrijvingen verhogen
- employerbranding: nieuwe collega’s werven
- top-of-mind positie creëren als kennisdeler van de regio Zwolle
- etc.

Een voorbeeld uit onze contentkalender
Op basis van bovenstaande doelen hebben we een socialmediastramien opgesteld, waarmee we maandelijks gemakkelijk onze content kunnen bedenken. Elke eerste dinsdag van de maand bijvoorbeeld het delen van een blog, elke 2 weken een kijkje achter de schermen, etc. Op deze manier wordt het ook makkelijker om de contentkalender te vullen en hoef je op de dag zelf niet meer na te denken over wat je wilt delen. Het scheelt je dus uiteindelijk veel tijd! We houden hierbij altijd rekening met de tekst en het beeldmateriaal; passen deze bij IMPRES? De tone-of-voice moet helder, actief en laagdrempelig zijn. Het beeldmateriaal fris, vrolijk en toegankelijk. We plannen de posts ook van tevoren in met een socialmediatool, namelijk Later.
Doordat we sinds (eind) 2018 meer tijd steken in social media en het ontwikkelen en delen van content, zien we een flinke stijging van ons websiteverkeer in de afgelopen periode (2018 - 2019 vs. 2019 -2020).
We zijn regelmatiger posts gaan plaatsen en hebben meer content op onze website geplaatst, waar we op onze socials naartoe konden verwijzen. Denk aan blogs, artikelen, whitepapers, stappenplannen, websitescans, etc.
Reminder: contentmarketing is van de lange adem. Houd hier rekening mee als je begint. Verwacht niet direct grootse resultaten na bijvoorbeeld een paar weken. Het kan maanden duren voordat je echt impact maakt met jouw content. Heb dus geduld en houd je doelen voor ogen!
Sterke series als terugkerende concepten
Als digitaal bureau delen we graag onze kennis. We willen andere organisaties in de regio inspireren om ook aan de slag te gaan met een online strategie en contentmarketing. Naast het ontwikkelen van een contentkalender hebben we ook verschillende series ontwikkeld. Dit zijn bepaalde formats waarmee we de doelgroep willen boeien. Op deze manier hopen we bingewatch-waardige content (lees ook Bingemarketing - Carlijn Postma) te genereren waar onze doelgroep naar wilt blijven kijken of waar ze (sneller) op reageren. Het doel is om meer interactie te krijgen, een top-of-mind positie te creëren bij de doelgroep en uiteindelijk engagement te bewerkstelligen. Het hoofddoel is natuurlijk om meer prospects te winnen die uiteindelijk klant bij ons worden.
#durftevragendonderdag
Zo hebben we #durftevragendonderdag in het leven geroepen. Waarom? Omdat we andere bedrijven willen helpen en ze op een laagdrempelige manier willen aansporen om hun vragen te stellen op het gebied van online. Daarnaast laten we aan een breed publiek zien dat mensen met hun vragen bij ons terechtkunnen; wij ambiëren de rol van kennisdeler van de regio Zwolle. Wij denken graag mee, zijn een open en betrokken organisatie en persoonlijk in de omgang. We hebben deze #dtvd al drie keer georganiseerd.
De derde editie van #durftevragendonderdag hebben we in een speciaal jasje gestoken. We hebben meerdere video’s geschoten van IMPRES’ers (uit verschillende disciplines) die aangaven dat je je vraag aan ons kon stellen via alle social kanalen. Waarom?
- Het is persoonlijk, je hebt een gezicht bij onze organisatie.
- Video is een sterk contenttype; uit onderzoek blijkt dat social posts met video 1200% meer shares genereren dan posts met tekst en afbeeldingen gecombineerd.
- A.d.h.v. social advertising (op Facebook, Instagram en LinkedIn) konden we de verschillende video’s slim targeten op verschillende doelgroepen (in de tak online marketing, design, etc.). Op deze manier zorgden we ervoor dat de video’s terechtkwamen bij de juiste mensen.


Verschillende collega’s voor de camera :)
Het resultaat? Verschillende vragen die we konden beantwoorden! Bij deze organisaties zijn we nu top-of-mind. Ook hebben we een groot bereik gegenereerd bij onze doelgroep. Omdat we naast organische socialmediaposts ook advertenties hebben ingezet, hebben we in één week een bereik van 10.908 personen gegenereerd op Facebook & Instagram. Op LinkedIn 9.571 unieke weergaven. Dit is mooi meegenomen; deze mensen weten nu wie we zijn én dat we ze verder kunnen helpen op online gebied.
→ Alle gestelde vragen van #durftevragendonderdag hebben we ook weer in een blog gegoten, die iedereen op onze website kan teruglezen. Zo delen we ook weer onze kennis en helpen we klanten en/of geïnteresseerden.
Grabbelvraag
In 2019 zijn we begonnen met de grabbelvraag. We lieten verschillende collega’s om de beurt een vraag grabbelen uit de grabbelton. Deze vragen waren niet werkgerelateerd, maar juist persoonlijk. Vragen zoals “Als je kon verhuizen, waar zou je dan heengaan?” of “Wat zou je doen als je een onzichtbaarheidsdeken kon dragen?” werden gegrabbeld. Op deze manier wilden we onze doelgroep laten zien dat we een open organisatie zijn, waarin elk individu belangrijk is. Onze mensen maken het werk zo leuk! Naast dat bedrijven een gezicht krijgen bij onze organisatie, draagt dit ook bij aan employerbranding. Potentiële toekomstige collega’s kunnen zien wie er bij IMPRES werken en hoe de sfeer hier intern is. Dit maakt het uiteindelijk ook makkelijker voor hen om te gaan solliciteren.
→ Het resultaat? Vanuit meerdere hoeken hoorden we dat mensen dit zo’n leuk concept vonden. Het viel dus blijkbaar erg op! Of dit rechtstreeks heeft bijgedragen aan extra leads of sollicitanten is niet duidelijk, maar we hebben IMPRES op deze ludieke manier een gezicht gegeven.
Content is king
Naast bovenstaande terugkerende concepten, hebben we ook andere contenttypes ingezet die meetbaar effect hebben (gehad). Denk aan een SEO-scan, een online marketing quiz en een webinar over hoe je met jouw website hoger in Google terechtkomt. Met deze concepten hebben we mensen op een makkelijke en laagdrempelige manier geholpen bij het vergaren van kennis, in dit geval over online marketing. Ook hebben we met deze concepten e-mailadressen / persoonsgegevens verkregen. Deze mensen zijn nu “warm” en kunnen we in de toekomst misschien ook weer verder helpen. Het gezegde “content is king” is daarom niet voor niks in het leven geroepen. Als jouw content aansluit op de behoeftes van jouw doelgroep, kun je een heleboel bereiken.
→In 2019 organiseerden we het SEO-spreekuur. Mensen konden vrijblijvend bij ons kantoor langskomen om vragen te stellen over SEO en advies te ontvangen van onze experts. Hier zijn enkele nieuwe klanten uitgekomen, supertof! Dus naast online content, is het belangrijk ook moeite te steken in offline evenementen. Met onze kennis en ervaring kunnen we dus zeggen dat offline en online elkaar versterken voor het gewenste resultaat.
Meer werk van ons lezen? Lees de rest van de klantcases. Vragen? Stel ze aan contentmarketeer Lotte!