Backoffice applicatie van Gezondverzekerd.nl
Backoffice applicatie van Gezondverzekerd.nl
Gezondverzekerd.nl is een website die ervoor zorgt dat consumenten geïnformeerd worden over het eventueel krijgen van een collectieve zorgverzekering. Deze collectieve zorgverzekering is voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Op Gezondverzekerd.nl worden er in de drukste twee maanden meer dan 50.000 aanvragen gedaan. Al die aanvragen moeten verwerkt worden, daarom is er een kwalitatief sterke backoffice applicatie nodig. Lees snel verder en ontdek hoe we dat hebben aangepakt!
Wat is een backoffice applicatie?
Een backoffice applicatie is een applicatie waar alle aanvragen, voor in dit geval meer dan 100.000 personen, vanuit Gezondverzekerd.nl in terechtkomen. De gebruiker doet een aanvraag op Gezondverzekerd.nl. Die wordt vervolgens per mail op de hoogte gehouden van de status van z'n aanvraag. De gemeente heeft de mogelijkheid om zelf templates te uploaden, waardoor de correspondentie van de gemeente kan worden ingezet om de aanvrager op de hoogte te houden en te beschikken. Daarnaast krijgt de gemeente de mogelijkheid om de inkomen- en vermogensgegevens van de aanvrager op te vragen, om te controleren of de aanvrager daadwerkelijk in aanmerking komt. Op basis van deze gegevens genereert de backoffice zelf een advies dat de gemeente kan gebruiken om de toetsing af te ronden.

Waarom een backoffice applicatie?
Op het moment dat je veel aanvragen verwerkt (dit kunnen bestellingen zijn of, zoals in deze case, verzekeringen) wil je niet dat je website belast wordt met het verwerken van al deze informatie. De bezoeker moet snel en eenvoudig zijn aanvraag kunnen doen. Door een backoffice applicatie op te zetten naast je website zorg je voor “separation of concerns”. De voordelen hiervan zijn:
- Minder foutgevoelig tijdens het ontwikkelen;
- Schaalbare oplossing waarbij het zo kan zijn dat je 4 servers hebt voor je website en maar 1 server voor je backoffice;
- Mogelijkheid om ook andere bronnen te koppelen aan de backoffice;
- Minder kans op technical debt;
- Optimaal gebruik kunnen maken van de kwaliteiten van een backoffice applicatie en website;
- Minder administratieve taken voor medewerkers en meer tijd voor de klant;
- Het beter toe kunnen passen van security maatregelen.
Naast de voordelen zijn er ook nadelen:
- Valkuil om al snel alle processen te automatiseren;
- Naast je website heb je nu ook een applicatie die je moet beheren;
- Veelal een maatwerk oplossing;
- Langetermijninvestering.
Door de hoge kwaliteit van de backoffice is er zelfs in de meest drukke periode geen uitval meer.
Hoe hebben we de backoffice applicatie gerealiseerd?
De backoffice is een grote applicatie, wat betekent dat hij niet van de een op de andere dag af is. Bij het realiseren van de backoffice is er stap voor stap gewerkt, waardoor wij tijdens het maken van de applicatie mee konden denken en bij konden sturen, net zo lang totdat de gewenste doelen behaald waren. Bij het maken van een backoffice komen ook veel technieken kijken. Laravel is de meest gebruikte techniek. Laravel is een framework dat heel veel gebruikt wordt, het staat zelfs op nummer 1 van de meest gebruikte PHP frameworks. De community rond Laravel is groot, dit zorgt ervoor dat er al veel technische en functionele oplossingen zijn en je hierdoor niet zelf het wiel opnieuw uit hoeft te vinden.

Voor de interface van de backoffice is Vue.js gebruikt. Dit is een JavaScript bibliotheek die ervoor zorgt dat de applicatie gebruiksvriendelijk en soepel aanvoelt. Door gebruik van dit JavaScript framework voelt de applicatie ook daadwerkelijk aan als een applicatie en niet als een website.
Inertia (Inertia.js) is een pakket dat ons nog verder helpt in het verbeteren van de gebruikerservaring binnen de applicatie. Inertia is zelf geen framework, maar het werkt wel samen met frameworks. In dit geval is dat dus vue.js. Inertia biedt de mogelijkheid om de gehele applicatie client-sided rendered te maken. In de praktijk houdt dit in dat de browser van de gebruiker bij het bezoeken van een nieuwe pagina niet “opnieuw” hoeft te laden. Dit gebeurt voor de gebruiker op de achtergrond van de browser. Hierdoor voelt de applicatie een stuk vloeiender en zie je de pagina’s dus niet flikkeren.
Security by design is altijd het uitgangspunt bij het opzetten van backoffice applicaties. Daarnaast is dit een vereiste wanneer er klasse 1-persoonsgegevens worden verwerkt. We houden ons dan ook aan de OWASP top 10 richtlijnen en meerdere malen per jaar wordt er een pen test uitgevoerd. Als laatste betrekken we zowel de opdrachtgevers als onze medewerkers bij het opleiden en delen van de laatste trends op het gebied van security, om zo altijd de beste beveiliging te hebben.
Onze werkwijze
Bij IMPRES zorgen wij er altijd voor dat we niet vóór onze opdrachtgevers werken maar samen met ze. Om dit kaders te geven zetten we SCRUM in. Dit met als doel om bij te sturen wanneer dat nodig is. Op deze manier wordt het gewenste doel sneller bereikt. We werken nauw samen met BS&F. Zo bekijken we elke week wat er bereikt is door middel van een demo. Daarnaast is er elke week een sprint planning met BS&F, om af te spreken wat er voor die week op de planning staat, hier gaat ons development team vervolgens mee aan de slag. Om knelpunten op te lossen wordt er binnen ons team een retrospectieve georganiseerd. Dit is een moment waarop zowel de positieve als de negatieve punten uit het proces benoemt kunnen worden, om zo bij te sturen en van elkaar te leren.
Het resultaat
In de maanden november en december worden er meer dan 50.000 aanvragen verwerkt, welke zonder problemen terecht komen in de backoffice applicatie. Deze aanvragen worden in de backoffice verwerkt en verzonden naar de betreffende verzekeraar. Ook gemeenten zijn aangesloten in de backoffice. Door een uitgebreid rechtensysteem zien gebruikers alleen wat ze te zien mogen en horen te krijgen. Als laatst is dit alles ook nog enorm veilig, met dank aan een uitgebreid security platform. Door dit platform worden gegevens zo goed mogelijk beveiligd en worden onnodige gegevens niet opgeslagen.

Hoe nu verder
De backoffice applicatie wordt de komende jaren enorm uitgebreid met allerlei nieuwe features. Zo is er de wens om de applicatie breder in te zetten dan alleen voor het huidige product. Dit is iets wat wij al wisten tijdens het bouwen van de backoffice en we dus ook technisch volledig op voorbereid zijn, de structuur van de applicatie is klaar om uitgebreid en opgeschaald te worden. Daarnaast is er eigenlijk continu de wens om de applicatie beter te maken voor de gebruikers. Dit houdt bijvoorbeeld ook een koppeling in met applicaties van de gemeente, zodat bepaalde data makkelijker ontsloten kan worden.

Ga net als GezondVerzekerd.nl je uitdaging aan. Zet de eerste stap. Maak een vrijblijvende afspraak. We ontdekken graag samen met jou hoe jij een beter resultaat behaalt met inzet van slimme systemen.