API’s en het gebruik hiervan klinkt soms behoorlijk ingewikkeld. Toch is het waardevol om hier als bedrijf gebruik van te maken. Het levert je namelijk ontzettend veel op. Misschien wil je dit wel, maar heb je geen idee waar je moet beginnen. Dat is begrijpelijk. Daarom leggen we in deze blog kort uit wat een API is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is om hier gebruik van te maken, zodat jij jouw organisatie naar een volgend niveau kan helpen!

Wat is een API?

API’s, ook wel Application Programming Interfaces genoemd, zorgen er kort gezegd voor dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. 

Bijvoorbeeld: Applicatie A heeft informatie nodig van applicatie B. Applicatie A moet dus de API van applicatie B gebruiken. Dit is hoe dat proces in 4 stappen verloopt:

  1. Applicatie A stuurt een informatieverzoek naar applicatie B. 
  2. Applicatie B ontvangt en verwerkt dit informatieverzoek razendsnel. 
  3. Applicatie A wacht op een antwoord van applicatie B. 
  4. Applicatie B stuurt het antwoord door naar applicatie A. 

Dit is in het kort wat een API is. Bekijk deze video voor meer uitleg over API’s en een sprekend voorbeeld. Je kunt zelf ook meedoen. 😉

Wat is een API (koppeling) en wat kun je ermee?

Problemen bij organisaties zonder API's

Er zijn veel organisaties die nog geen gebruik maken van API’s. Deze organisaties lopen eigenlijk stuk voor stuk tegen dezelfde problemen aan.

Zo is het voor deze organisaties lastiger om programma’s te ontwikkelen op het tempo van deze tijd. Voor elk programma moet er nieuwe code ontwikkeld worden en dat kost behoorlijk wat tijd. Dat is zonde als het ook sneller kan. 

Daarnaast lopen deze bedrijven een hoop (potentiële) klanten mis.

Met API’s kan je jezelf en je diensten namelijk op meerdere manieren tonen aan het publiek. Wanneer je systemen niet koppelt, wordt dit een stuk lastiger. 

3 voordelen van werken met API's

Het gebruik van API’s heeft vele voordelen.

Ten eerste wordt het met API’s makkelijker om een programma te ontwikkelen. Developers kunnen door middel van API’s processen hergebruiken. Dit zorgt ervoor dat ze zo’n programma niet helemaal opnieuw hoeven te programmeren. Er hoeft alleen nog maar een stukje code toegevoegd te worden aan de code die er al staat. Dit scheelt een hoop tijd. Hierdoor kunnen developers veel productiever én efficiënter te werk gaan. Dit is ook nog eens beter voor het milieu, want voor iedere regel code die bespaard wordt, hoeft de computer niet aan de slag. Hoe kleiner de applicatie, hoe sneller deze is. Er wordt minder rekenkracht verbruikt en dit zorgt voor een mindere stroom en water afgifte. 

Daarnaast kan je met behulp van API’s je bedrijfsproces efficiënter maken. Doordat alle systemen met API’s aan elkaar gekoppeld worden, staan ze ook gesynchroniseerd. Zo zijn alle gegevens in je systeem up-to-date. Het voordeel hiervan is dat je gegevens of documenten niet meer handmatig in systemen hoeft in te kloppen en dat bespaart tijd én energie. 

Verder zorg je er met API’s voor dat je betere toegang hebt tot je eigen IT-omgeving. Dit is handig, want zo kunnen werknemers makkelijk vanuit huis werken. Ook houd je beter controle over je data. Je kan namelijk zelf bepalen wie welke data krijgt en dat de juiste data wordt gedeeld. Daarnaast wordt het makkelijker om in te grijpen wanneer er toch iets mis gaat. 

Zo behaal je succes met API’s

Voor je aan de slag gaat met API’s is het goed om een plan op te stellen. Zo pakken wij het instellen van API’s succesvol aan in 3 stappen:

  1. We brengen in kaart welke systemen er zijn;
  2. We starten met het koppelen van de systemen;
  3. We vieren het succes van het makkelijker en sneller realiseren van je doelstellingen.

Download onze uitgebreide case study over digitalisering en automatisering voor SMT om verder te lezen over hoe je met het digitaliseren van je organisatie meer successen behaalt. 

Er zijn organisaties die bang zijn dat API’s meer geld kosten dan dat ze opleveren. Deze angst is begrijpelijk. Je wilt als organisatie namelijk voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft.

Wij zien API’s als een waardevolle investering. Je investeert namelijk niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.

De digitale wereld verandert constant op een razendsnel tempo. API’s zijn nodig om je organisatie wendbaar te maken, juist in deze tijd.

In het kort maken API’s het bedrijfsproces én het werkproces dus efficiënter en productiever.

Dit komt doordat API’s werk van je kunnen overnemen en dat bespaart jou weer tijd (en een boel frustratie). Ook wordt het ontwikkelen van programma’s en apps makkelijker en gaat dit sneller met behulp van API’s. Dit is belangrijk voor je organisatie, want het tempo waarin tegenwoordig ontwikkeld wordt, ligt hoog en je wilt niet achterblijven.

Heb je hulp nodig bij het starten met API’s in jouw organisatie? Het is altijd mogelijk om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.