Binnen IMPRES proberen we iedere uitdaging aan te vliegen met de modernste technieken. Zo ook toen Dommerholt Advocaten langskwam met de vraag of we het proces ten aanzien van het ondertekenen van documenten konden optimaliseren. Wij zijn specialist op het gebied van procesautomatisering en -optimalisering en gingen de uitdaging aan om te ontdekken hoe we blockchain daar effectief voor konden inzetten.

Blockchain in het kort

Voor wie nog niet precies weet hoe blockchain werkt, volgt een korte uitleg. Het unieke aan de blockchaintechnologie is dat data kan worden opgeslagen zonder dat deze ooit veranderd kan worden. Een zogenaamde ‘transactie’ wordt op meerdere computers berekend en opgeslagen en daarna gedeeld over alle machines die een zogenaamde node zijn op het netwerk. Hierdoor wordt het veranderen van een stuk data nagenoeg onmogelijk; alle machines moeten dan overeenstemming bereiken over gegevens die helemaal niet veranderd mogen worden.

Wil je weten voor welke processen blockchain ingezet kan worden?

Lees dan onze eerder geschreven blog:
“Blockchain toepassingen, een aantal voorbeelden”

Digitaal ondertekenen met blockchain

Nadat Dommerholt onze hulp had gevraagd, zijn we aan de slag gegaan met twee developmentteams. Het eerste team onderzocht de mogelijkheden van het ontwikkelen van een eigen blockchain, het tweede team ging aan de slag met een oplossing op bestaande blockchains. Binnen twee dagen kwamen we met meerdere oplossingen, die we vervolgens presenteerden aan Dommerholt Advocaten.

De reden om de blockchaintechnologie in te zetten was omdat het hier ging om een zogenaamde Proof of Concept (PoC). Deze manier van werken zorgt voor een snelle doorlooptijd en geeft een vlot resultaat, zonder dat er daadwerkelijk een werkbaar project opgeleverd wordt. In het specifieke geval van Dommerholt Advocaten zou er ook een andere techniek gebruikt kunnen worden, maar als IMPRES zoeken we graag de grenzen van de technologie op.

“Complimenten naar IMPRES hoe jullie zulke complexe techniek zo simpel kunnen uitleggen en inzichtelijk maken.”
Martijn Diersmann, hoofd ICT bij Dommerholt Advocaten

Uitkomsten van de PoC

De twee teams hebben ieder verschillende conclusies kunnen trekken uit deze sprint. De PoC van het team dat bestaande technieken onderzocht, werd een werkende applicatie die transacties op de bestaande blockchains van Ethereum en Ripple kon plaatsen. Het team dat zelf een blockchain ontwikkelde had al verschillende nodes draaien en kon berichten heen en weer sturen. Hiermee kunnen we in ieder geval zeggen dat de PoC’s geslaagd zijn!

Wil je ook blockchain inzetten voor je eigen procesoptimalisatie? Of wil je meer weten over de gebruikte technieken? Neem contact op met ons. Vinden we leuk!