Blockchain, Bitcoin, crypto… je hoort het overal. Het onderwerp leeft! Maar voor velen is het nog een onduidelijke technologie. Men heeft er geen beeld bij. Vaak worden blockchain en Bitcoin in één adem genoemd. Toegegeven, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar de Bitcoin als cryptocurrency is slechts één van de talloze mogelijkheden van de technologie die achter de Bitcoin zit: blockchain.

Om je hierover een helder beeld te geven hebben we onderstaand een aantal blockchain toepassingen op een rijtje gezet. Het laat zien dat er al veel gewerkt wordt met deze technologie, maar ook dat het zeer uiteenlopend wordt ingezet. Van energiebedrijf tot identiteitsbeheer voor paspoorten en van koffie tot chocolade.

Blockchain toepassingen

  • Het bekendste voorbeeld is het gebruik van blockchain voor digitale munten zoals de Bitcoin. Deze toepassing heeft de bekendheid van blockchain sterk vergroot.
  • De Verenigde Naties gebruikt blockchain om vouchers uit te delen voor voedsel. Omdat de vouchers zijn gekoppeld aan biometrische gegevens, kunnen de vouchers niet gestolen worden.
  • Duurzaam energiebedrijf vandebron gebruikt blockchain met haar proef ‘Slim laden’. De blockchain en slimme algoritmes worden hierbij ingezet om ervoor te zorgen dat er tijdens piekmomenten geen tekort aan duurzame energie is en dat er niet alsnog naar energie uit kolencentrales wordt gegrepen.
  • Digitaal identiteitsbeheer zoals het tonen van je paspoort, maar dan via de digitale snelweg. Bijzonderheid is dat je gegevens bij jou blijven.
  • Gemeente Alphen aan de Rijn gebruikt blockchain om onderhoud aan lantaarnpalen te automatiseren met sensoren die detecteren of er iets loos is. Dankzij blockchain wordt er automatisch een opdracht voor de reparatie uitgezet én financieel afgehandeld.
  • Moyee Coffee heeft haar hele keten van koffieboer tot coffee-to-go transparant gemaakt middels blockchain. De koffieboon in jouw kopje is tot de boer traceerbaar inclusief de prijs die de boer betaald heeft gekregen. Hetzelfde principe zien we bij Bit & Nibs met cacaobonen.
  • ING en HSBC sloten samen recent een handelsfinanciering via blockchain voor het verschepen van sojabonen van Argentinië naar Maleisië en besparen daarmee fors vanwege de bewerkelijkheid van papieren documenten. De Verenigde Naties verwacht dat door digitalisering de kosten zo’n 31% omlaag kunnen. Met digitaliseren wordt onder andere, maar niet uitsluitend, blockchain bedoeld.

Eerlijker en transparanter

Voor zowel de zakelijke als de particuliere kant biedt blockchain dus een zekere mate van transparantie en eerlijkheid. Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee! We hebben een aantal nadelen van blockchain op een rijtje gezet die ook zeker aandacht verdienen.

Nog niet uitgelezen over blockchain?

Lees verder over de blockchain technologie.