Proces automatisering

Processen. Ook jij kent ze en hebt er waarschijnlijk iedere (werk)dag mee te maken. Denk aan het betalen van jouw boodschappen, het invoeren van gegevens in een systeem of excelsheet of het verkopen van jouw product/dienst.

Wat is proces automatisering?

Een proces is niets meer dan een keten van activiteiten om iets gedaan te krijgen. Een kenmerk van processen is dat ze vaak gestandaardiseerd, oftewel in een bepaalde vaste volgorde, verlopen. En zodra iets ‘gestandaardiseerd’ is, kun je het automatiseren. Automatisering gaat om het gebruiken van IT – zoals software – om processen beter en efficiënter te laten verlopen. Procesautomatisering is het beter en efficiënter laten verlopen van een keten van activiteiten met behulp van IT om je doel te halen.

Proces automatisering starten?

Start, let's go!

Kijken naar het doel van jouw organisatie

Met je organisatie wil je iedere keer je gestelde doelen halen. Grote kans dat je één van de volgende doelen gesteld hebt:

  • Verhogen van de omzet
  • Besparen van kosten
  • Verhogen van de klanttevredenheid
  • Verkrijgen van inzicht

Procesautomatisering helpt jou om deze doelen te bereiken. Grote kans dat er in jouw organisatie processen zijn die nu handmatig opgepakt worden, veel tijd kosten en geoptimaliseerd kunnen worden.

Zodra je twee keer dezelfde handeling uitvoert is het tijd om na te denken over automatisering.

Voordelen van proces automatisering

Door processen te automatiseren zorg je ervoor dat je meer tijd overhoudt voor de dingen die er echt toe doen in je bedrijf. Daarnaast zorg je voor een efficiëntere inzet van je middelen. Procesautomatisering helpt eveneens het aantal fouten terug te dringen in het proces. Bovendien kun je je klanten sneller bedienen!
Geautomatiseerde processen kun je gemakkelijk koppelen aan een ander systeem of jouw website. Zo kun je handmatig werk besparen en laat je de software het werk voor je doen.
Met procesautomatisering zorg je bovendien voor inzicht in je proces, aangezien het gedigitaliseerd wordt en het daarmee meetbaar is. En met inzicht kun jij ontdekken, monitoren en optimaliseren. Zo blijf je werken aan het verbeteren van jouw organisatie. En jij werkt aan datgene wat voor je doelgroep (en jou) écht het verschil maakt!

Goed om te weten is dat er naast maatwerk oplossingen duizenden tools zijn die automatisering mogelijk maken. Soms is het helemaal niet nodig om development in te schakelen. Door middel van beschikbare tools kan al snel een goed MVP (Minimum Viable Product) gerealiseerd worden, die vaak voor 80% voldoet aan je wensen. Werkt de automatiseringsoplossing? Dan is het ook de moeite waard het verder uit te bouwen of als definitief product te laten bouwen. En de investering? Die is het dubbel en dwars waard! Bij IMPRES noemen we deze manier van denken Growth Hacking.

Nog één ding: er wordt gezegd dat procesautomatisering goedkoper is voor een organisatie dan de huidige manier van werken. Dit is niet per definitie waar. Er is altijd een investering die je moet doen (+ onderhoud). Echter, de tijdsbesparing en structuur door het geautomatiseerde proces waarmee je nu het werk doet leveren een kostenvoordeel en foutvermindering op. Dit zorgt ervoor dat het de investering (in 99/100 gevallen) zeker waard is!

Welk voordeel behaal jij?

We verkennen samen vrijblijvend waar jouw winst te behalen is!
Ik neem contact op

Voorbeelden van proces automatisering

Voor diverse klanten automatiseren wij processen. Voor GezondVerzekerd.nl hebben we een complex proces van het aanvragen van een verzekering geautomatiseerd.

Ook automatiseren? Neem contact op!

employee 500x500 gert

Gert van Eldik (Customer Success Manager)

Telefoon: 038-3869181 E-mail: info@impres.nl