Mooier én makkelijker websitepagina’s opbouwen in WordPress. Klinkt goed, toch? De nieuwe WordPress versie 5.0 met de Gutenberg editor geeft de WordPress gebruiker meer ruimte voor creativiteit. Wij vertellen je in deze blog graag meer over deze nieuwe feature, de mogelijkheden ervan en onze eigen ervaringen.

Gutenberg, who?

Laten we beginnen met een verduidelijking van de naam Gutenberg. De nieuwe Gutenberg WordPress Editor is vernoemd naar Johannes Gutenberg. Hij maakte het gebruik van losse letters in de boekdrukkunst mogelijk. Door Gutenbergs uitvinding konden drukwerken gemakkelijker gecorrigeerd en geredigeerd worden. Hierdoor is er niet een volledig nieuwe bladzijde nodig om iets te corrigeren. Datzelfde doet WordPress nu ook met de Gutenberg WordPress Editor. In principe worden de losse letters van toen vertaald in losse blokken die je kunt gebruiken met de editor. De blokken vormen samen een websitepagina.

“Met de Gutenberg Wordpress Editor kun je je creativiteit de vrije loop laten.”

Online impact creëren?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen middels onze inspirerende nieuwsbrief!
Schrijf mij in

Over de Gutenberg WordPress Editor

Deze nieuwe editor laat de gebruiker op een gebruiksvriendelijke manier pagina’s opmaken door middel van blokken. Waar je voorheen een titel apart in kon voeren en eronder in één blok je content kwijt kon met weinig ruimte voor creativiteit, kun je nu je creativiteit de vrije loop laten. Je krijgt enorm veel vrijheid om kleine en grote blokken tekst, afbeeldingen of andere content toe te voegen en combineren. Het doel van de Gutenberg WordPress Editor is om rijke content op een creatieve, flexibele en gebruiksvriendelijke manier toe te kunnen voegen aan jouw website. Het grote voordeel is dat de editor heel makkelijk werkt; je kunt het vergelijken met Word of MailChimp. Je kunt allerlei elementen makkelijk invoegen, de werking spreekt redelijk voor zich.

Benieuwd hoe dit er precies uitziet? Scroll gauw verder!

Het combineren van blokken

Centraal staat de verscheidenheid aan blokken. Maar hoe werkt het dan precies? Een blok kan uit allerlei elementen bestaan, denk aan:

  • normale tekstparagrafen;
  • galerij van afbeeldingen;
  • tabellen;
  • call-to-action buttons;
  • video’s.

Check hoe dit er in de praktijk uitziet:

Gutenberg in WordPress voor Otolift - IMPRES

Het combineren van verschillende blokken, zoals het plaatsen van tekstblokken op een achtergrondafbeelding (inline editing).

Met al deze mogelijkheden kun je je creativiteit kwijt én makkelijker online impact maken! Je kunt ook teksten aanpassen ín de verschillende blokken, wat ook wel ‘inline editing’ wordt genoemd. Op deze manier kun je tijdens het bewerken of aanmaken van een pagina direct al zien hoe het er aan de voorkant (front-end) uit komt te zien. Handig voor het schrijven van blogs bijvoorbeeld. Of het inrichten van jouw homepage.

Tevreden klanten

Voor enkele klanten van ons werken we al met Gutenberg. De klant krijgt met Gutenberg veel meer vrijheid bij het opbouwen van haar website. Onze klant Otolift wil optimale flexibiliteit voor haar nieuwe website waar de Gutenberg editor erg goed voor dient. Pagina’s kunnen flexibeler en dynamischer worden opgebouwd en naar eigen wensen worden ingericht. Binnenkort zal de nieuwe website live gaan.

“Wij wilden veel flexibiliteit in het CMS van onze nieuwe website. We worden door IMPRES uitstekend geholpen met de implementatie van Gutenberg.”
Boy Stoops, Marketing Manager bij Otolift
Gutenberg in WordPress voor Otolift - IMPRES

Zijn er ook nadelen?

Er zijn al veel voordelen de revue gepasseerd. Maar kleven er ook nadelen aan de Gutenberg editor? Hoewel we deze editor aanmerken als eenvoudig voor beginners, kan het lastig zijn om ermee te leren werken. Starten met deze nieuwe WordPress editor kan simpelweg overweldigend overkomen omdat er zoveel mogelijk is. 

Daarnaast zeggen sommige webdevelopers dat je niet met Gutenberg zou moeten werken, omdat Gutenberg redelijk nieuw is en de learning curve voor technische implementatie erg hoog is. Maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om er mee aan de slag te gaan! Wij staan als WordPress internetbureau niet voor niks aan de frontlinies van het internet.

Onze ervaringen

Wij zijn onder de indruk van wat Gutenberg te bieden heeft. In een korte tijd hebben we veel ervaring opgedaan met de Gutenberg editor. Het heeft een enorm potentieel om de WordPress-wereld exponentieel uit te breiden en voor een nog breder publiek toegankelijk te maken. Het biedt mogelijkheden voor de (beginnende) gebruiker en de webdeveloper. Websites worden in potentie aantrekkelijker én creatiever. Onze webdevelopers zijn dag in dag uit bezig met het optimaliseren van de meest gebruikte en veelzijdige CMS ter wereld, inclusief de Gutenberg editor.

Weten hoe Gutenberg kan bijdragen aan jouw online groei?