De Google I/O ontwikkelaarsconferentie is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door Google. Tijdens deze drie daagse conferentie maakt Google de plannen voor het aankomende jaar bekend. Het evenement begint met een algemene keynote waarin de belangrijkste ontwikkelingen worden vertelt. Dit jaar bekeken we de livestream op groot scherm bij de Pathé bioscoop in Zwolle. In deze blog breng ik je op de hoogte van – wat mij betreft – de belangrijkste en leukste ontwikkelingen.

Ga snel naar: 

Artificial intelligence als rode draad

De CEO van Google Sundar Pichai begon de keynote met een uitgebreid verhaal over Artificial Intelligence (AI). AI is de rode draad van de ontwikkelingen binnen Google. Sundar Pichai toonde enkele voorbeelden waarom AI belangrijk is. Met AI wil Google als het ware vooruit kunnen kijken. Als eerste werd een voorbeeld getoond waarbij Google AI inzet om toekomstige hart en vaatziekten te voorspellen op basis van een netvliesscan. Daarna werden er nog meerder voorbeelden gegeven, ik vertel er een aantal hieronder.

Predicting cardiovascular risk

Laat Google je kapper bellen voor een afspraak!

Google is inmiddels zover met AI dat het ingezet kan worden om volledig automatisch een afspraak in te plannen. Google toonde een voorbeeld waarbij Google Assistent de opdracht kreeg om een kappersafspraak te maken. Vervolgens ging het systeem – volledig automatisch – een kapsalon bellen en het gesprek voeren. Kijk snel onderstaande video en ontdek zelf hoe gaaf dit is (of juist eng).
 

Smart Composer - Automatisch aanvullen in Gmail

Wat mij betreft een andere toffe functie die Google aankondigde is Smart Composer.  Smart Composer vult automatisch je e-mailberichten aan waardoor je minder zelf hoeft te typen. Google gebruikt machine learning technologie om je te helpen. Simpel voorbeeld: je typt een mail naar een collega. Wat we nu al kennen is dat automatisch de volledige naam wordt ingevuld, bijvoorbeeld Gudo Dijkman. Maar met Smart Composer wordt er ook alvast direct de aanheft toegevoegd. Er worden automatisch zinnen geformuleerd op basis van wat je typt. Smart Composer wordt de aankomende maand uitgerold.

Google AI  Automatisch invullen gmail

Google Foto's

Artificial Intelligence wordt ook ingezet binnen Google Foto’s. Het systeem kan automatisch personen herkennen en op basis daarvan een actie voorstellen. Bijvoorbeeld het delen van een foto met diegene die op de foto staat. Wat ik echter nog veel toffer vind is de technologie waarbij een foto van een document automatisch wordt bijgeknipt en geconverteerd naar PDF. Super handig!

Google Fotos  Afbeelding automatisch naar document

Google Lens

Er werden ook een paar zeer toffe functies van de nieuwe Google Lens – de camera App van Google – getoond.

Smart Text Selection

Je kunt straks rechtstreeks vanuit de Google Lens applicatie tekst kopiëren. Ook herkent het systeem automatisch tekst zoals gerechten op een menukaart en laat daar direct het eerste Google resultaat van zien. Super handig!

Google Lens  Automatische tekst herkenning

Style Match

Het idee van Google achter style match is dat je soms opzoek bent naar iets wat op een ander voorwerp lijkt. Binnen de nieuwe Google Lens applicatie kun je een foto maken van een bijvoorbeeld een meubelstuk en krijg je vervolgens vergelijkbare meubels te zien, welke geïnspireerd zijn op de afbeelding in de camera app.

Google Lens  Vergelijkbare items

Realtime Results

Wat mij betreft nog zo’n vette functie van Google Lens. Krijg realtime informatie over de objecten die je met je camera scant. Scan je over een tafel dan herkend Google het boek en kun je er direct meer over te weten komen. Denk aan auteur, recensies, prijs etc. Het is ook interessant om na te denken over hoe dit toegepast kan worden binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO). De informatie die Google toont moet tenslotte ergens vandaan komen. Wellicht biedt jouw bedrijf wel het beste antwoordt.

Google Real time results

Het bijzondere aan bovenstaande functionaliteiten is dat je niet eerst een foto hoeft te maken. Je krijgt live informatie van de voorwerpen die Google Lens ‘ziet’.

Google Home & Assistent

Google Home zal bij de meeste Nederlanders niet direct bekend voorkomen. Dit komt omdat het product officieel nog niet is uitgebracht in Nederland. Belangrijkste reden? Nederlands wordt nog niet ondersteund. Daar komt dit jaar verandering in. Google toonde een afbeelding waaruit je kunt opmaken dat Google Home eind dit jaar ook in Nederland beschikbaar zal zijn.

Wat is Google Home

Google Home is een apparaatje met daarop de Google Assistent. Tegen de Google Home praat je. Je begint met ‘Hey Google’ en vervolgens kun je allerlei vragen stellen of vragen aan Google of de lichten aan of uit kunnen in de woonkamer. De techniek is al best vergevorderd en werd voor het eerst aangekondigd tijdens de I/O van 2016. Ik heb het apparaat inmiddels een aantal maanden in huis en het werkt verrassend goed. Ik maak er meer gebruik van dan ik had gedacht. Hieronder de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Google Home & Assistent.

New voices

Google heeft een techniek ontwikkeld waardoor het een stuk sneller nieuwe stemmen kan toevoegen. Een persoon hoeft niet meer uren in een studio te zitten. Hierdoor zal het binnenkort mogelijk worden om bijvoorbeeld de stem van John Lennon in te stellen als je Google assistent.

Continued conversation

Google luistert naar de opdracht ‘Hey Google’. Dit werkt goed maar wanneer je een vervolgvraag wilt stellen moet je opnieuw ‘Hey Google’ roepen. Dat is op zichzelf best vreemd maar het was nou eenmaal hoe de techniek werkte. Google heeft het nu voor elkaar gekregen dat dit niet meer nodig is. Je kunt straks blijven doorpraten, zo ontstaat een natuurlijk gesprek.

Multiple actions

De Google Assistent heeft het op dit moment ook moeilijk wanneer je ingewikkeldere vragen stelt. Een vraag als ‘Wie was de minister president in 2000 en bij welke politieke partij hoorde hij of zij ‘ kan Google op dit moment niet beantwoorden. Als je dit nu wilt weten moet je eerst vragen wie de Minister president was in 2000. Zodra je weet dat dit Wim Kok was kun je vragen bij welke politieke partij Wim Kok hoorde. Met de nieuwe update kan Google wel de bovenstaande vraag beantwoorden.

Pretty please

Zoals met elke nieuwe technologie zien we dat kinderen dit super snel adopteren. Zo ook met de Google Home. Google kreeg te horen dat ouders zich zorgen maakte over de manier waarop je iets vraagt aan Google Home. Dit gaat vrij direct en je hoeft bijvoorbeeld geen alstublieft/alsjeblieft te gebruiken. Wat voor impact heeft dit op kinderen? Worden ze daardoor onbeleefd? Google denkt van wel en heeft daarom pretty please geïntroduceerd. Wanneer dit staat ingeschakeld geeft de Google Assistent alleen antwoord wanneer er alsjeblieft wordt gebruikt in de vraag.

Voice & Visual search 

Samen met een aantal fabrikanten werkt Google aan apparaten die Google Voice combineren met een beeldscherm. Het wordt hierdoor mogelijk om niet alleen tekst gebaseerde resultaten terug te krijgen maar ook afbeeldingen en video’s.

Google Home

Google Maps

Er werden dit jaar ook een aantal toffe nieuwe functies getoond voor Google Maps. Ik licht kort een aantal toe.

Your Match Score

Een techniek die Google toepast om resultaten beter af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren. Stel je ziet een overzicht van vijf restaurants, allemaal met evenveel goede beoordelingen welke kies je dan? Google gaat je hierbij helpen door een For You rating toe te voegen, het geeft aan hoe goed het resultaat past bij je persoonlijke voorkeuren. Ben je vegetarisch dan zal Google restaurants met een uitgebreide vegetarische kaart prominenter tonen en een hogere For You score toekennen.

Augmented reality in Maps

Google gaat de camera integreren in Google Maps. Wanneer je te voet gaat navigeren kun je overschakelen op een street view modus waarbij de camera de omgeving scant en live aanwijzingen geeft welke kant op te gaan. Dit moet voorkomen dat je op straat blijft ronddraaien net zo lang tot het pijltje de juiste richting op wijst.

Google Maps  Augmented Reality

Android Digital welbeing

Tijdens de keynoter werd er ook stilgestaan bij de ontwikkeling van Android P, de nieuwste Android versie. Ik ga nu niet stilstaan bij alle nieuwe updates die Google daarin wil doorvoeren. Wat ik vooral interessant vind zijn de nieuwe Digital Welbeing functionaliteiten. Deze nieuwe functies moeten ons helpen om de balans tussen de digitale en echte wereld te vinden. Google geeft aan dat dit een lange termijn strategie is. Oftewel, er zullen in de toekomst nog veel meer Digital Welbeing functionaliteiten komen. Voor nu zijn de volgende vier functies aangekondigd:

Dashboard

Android P bevat een dashboard. Een overzicht met hoe jij je tijd besteed op je mobiele apparaat. Je kunt vervolgens limieten instellen. Stel bijvoorbeeld in dat je niet langer dan een uur per dag YouTube video’s wilt bekijken. Doe je dit dan toch dan geeft Google je een melding met de vraag of het echt nodig is om een uur lang kattenfilmpjes te kijken. Handig, maar ik zie het mezelf nog niet direct gebruiken.

App timer

Stel tijdslimieten in voor specifieke apps. Zodra je tijdslimieten zijn bereikt wordt het icoontje van de app grijs. Dit helpt je eraan herinneren dat je tijdsdoel voor deze app is bereikt.

Updated do not disturb

Google noemt dit voor grap ook wel de ‘shush’ modus. Zodra je de telefoon omdraait gaat deze automatisch in niet disturb modus. Je krijgt geen berichtjes, notificaties of andere afleidingen.

Wind down  

De Wind down functionaliteit zorgt ervoor dat je scherm na een bepaald tijdstip automatisch wordt ingesteld op zwart en witte kleurweergave. Dit moet ervoor zorgen dat je de telefoon eerder weglegt wanneer je van plan bent te gaan slapen.

Privacy

Persoonlijk word ik erg enthousiast van de bovenstaande ontwikkelingen maar hoe zit dat met privacy? Een onderwerp dat de laatste weken veel is en wordt besproken. Dit komt door het Facebook en Cambridge Analytica schandaal. Maar ook door de AVG/GDPR regeling die 25 mei van kracht wordt.

Google nam niet uitgebreid de tijd om te praten over de privacy. Veel van de producten maken gebruik van machine learning technieken op de cloud CPU’s van Google. Dit betekent dat er veel data naar Google gaat. Ze gaven bij verschillende productupdates wel aan dat ze er alles aan doen om de privacy te waarborgen. Maar goed wat dit dan precies inhoud werd niet duidelijk.