Google heeft afgelopen woensdag (17 jan.) een vernieuwd algoritme aangekondigd voor de manier waarop websites worden geïndexeerd op mobiele telefoons. Google noemt het zelf de “Speed Update”. De update is nadelig voor websites welke “de meest trage ervaring aan bezoekers bieden”, aldus Google.

De update wordt in juli 2018 uitgerold. Goed nieuws voor iedereen die twijfelt of zijn website te langzaam is. Er is nog tijd om dit uit te zoeken en je website aan te passen.

Google over de update:

The “Speed Update,” as we’re calling it, will only affect pages that deliver the slowest experience to users and will only affect a small percentage of queries. It applies the same standard to all pages, regardless of the technology used to build the page. The intent of the search query is still a very strong signal, so a slow page may still rank highly if it has great, relevant content.

Eerdere snelheid updates van Google

Eerder in 2010 heeft Google al aangegeven dat snelheid één van de ranking factoren is. Het grote verschil met nu is dat het toen alleen gold voor zoekopdrachten die op de desktop werden uitgevoerd. Nu, vanaf juli 2018, zal het algoritme ook kijken naar de laadtijd van websites die op een mobiel worden ingeladen en daar de Google resultaten die je op je mobiel te zien krijgt op afstemmen.

Wanneer moet je ingrijpen?

Dat hangt voor een groot gedeelte af hoe het online speelveld eruit ziet. Met welke andere websites concurreer je in de Google resultaten? Ben je sneller of langzamer? De algemene richtlijn die wordt aangehouden is 2 seconden. Sneller is in alle gevallen beter maar probeer toe te werken naar een laadsnelheid van gemiddeld 2 seconden. Onderzoek van Google leert ons dat mensen eerder afhaken naarmate de laadtijden toenemen.

Blog mobile page speed new industry benchmarks 01 21