Browsers. Hoewel ze allemaal hetzelfde doen zijn er toch enorm veel verschillen tussen de versies van Google, Microsoft, Apple en Mozilla. Functionaliteiten die wel of niet werken, code die anders geïnterpreteerd wordt en updates die achterblijven of juist voorlopen. Hoe gaan wij als developers van IMPRES om met al deze verschillen en hoe kunnen we in de toekomst om blijven gaan met alle veranderingen in het ecosysteem van browsers?

Waarom houd je rekening met verschillende browsers?

De grootste browsers ter wereld (Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox en Safari) worden allemaal ontwikkeld door verschillende bedrijven. En ieder bedrijf heeft zijn eigen ontwerp en filosofie in het ontwikkelen van een browser. Deze invloeden hebben effect op het toevoegen en ondersteunen van nieuwste technologieën en uiteindelijk de ervaring van de eindgebruiker in de browser.

Maar waarin verschillen browsers eigenlijk? Het belangrijkste onderdeel is de zogenaamde browser engine. Dit is het hart van de browser waarin de aanvragen die gedaan zijn om een website op te halen uitgewerkt worden tot leesbare HTML en weergegeven worden op het scherm. Ook de verschillende kenmerken van browsers die ervoor zorgen of je het gebruik ervan als fijn of niet fijn wordt ervaren liggen vast in de browser engine. Zo is Google Chrome er op gebouwd om zoveel mogelijk geïntegreerd te zijn met de diensten van Google, terwijl Microsoft Edge dat doet met de diensten van Microsoft. En Apple bouwt weer nieuwe functionaliteiten voor zijn eigen browser Safari.

Interpretatie van browsers

Als developer merk je de invloed van sommige ‘brekende’ ontwikkelingen en veranderingen aan browsers die afzonderlijk van elkaar worden ontwikkeld. Zo kan de ene browser een nieuwe techniek toevoegen die je kunt inzetten voor je website maar kan een andere dit nog (lang) niet op de roadmap hebben staan. Hierdoor zul je altijd rekening moeten houden met de ‘oudere’ browsers en extra code moeten schrijven. Zo gebruiken we een dienst als Can I use om te kijken wat er wel en niet worden ondersteund in de verschillende browsers en vanaf welke versies.  

Ondanks dat de W3C – de drijvende kracht achter internet en browsers – open standaarden aan het maken is zijn er nog steeds problemen met compatibiliteit tussen browsers. Waarom die problemen bestaan? De vraag stellen is hem eigenlijk beantwoorden; de open standaarden staan open voor interpretatie. Bij IMPRES proberen we ons zo goed mogelijk in te lezen op deze regels en denken we na over de interpretaties die mogelijk zijn. Ook blijven we up-to-date met de laatste ontwikkelingen en updates over browsers en praten we elkaar bij over nieuwe zaken die we ontdekken of kunnen gebruiken.

Daarnaast is onze tester Marcel naast functioneel testen ook bezig met de visuele weergave van nieuwe functionaliteiten die wij opleveren voor onze klanten. Hierbij test hij verschillende browsers op verschillende apparaten met verschillende schermafmetingen. Zo proberen we de meest voorkomende formaten en apparaten te ondersteunen met onze oplossingen. Daarnaast kijken we ook naar de toekomst van testen en het automatiseren van tests op het gebied van Frontend Development.