Organisaties zijn niks als de mensen die er werken geen invulling geven aan die organisatie. Organisaties ontwikkelen ook niet, de mensen die er werken wel. In deze blog krijg je 3 redenen waarom je personeel in je organisatie anders moet inzetten, zodat jouw organisatie kan ontwikkelen.

Protocol en stappenplan als houvast

Gek genoeg handelen leiders en managers binnen die organisaties daar niet altijd naar. We zijn vaak druk met protocollen en stappenplannen om te beschrijven wat anderen moeten doen, als er bijvoorbeeld iets niet lukt of misgaat. Je hebt het gevoel dat dit zekerheid en houvast geeft en dat je hiermee controle hebt over je personeel. In de praktijk blijkt meestal het tegenovergestelde waar.

Een masterclass over digitaliseren en hoe je jouw mensen daarin meeneemt

Meld je aan

Anders kijken naar je personeel

Om echt gebruik te maken van het potentieel van je mensen doe je er goed aan zo weinig mogelijk voor te schrijven. Daag ze uit om zelf invulling te geven aan het halen van algemene doelen van je organisatie. Faciliteer dit als leider. Doe er alles aan om dat potentieel naar boven te halen. Betrek ze bij alles wat de organisatie aangaat en sta open voor alle ideeën die er genoemd worden. Leer ze vragen stellen aan elkaar en nieuwsgierig zijn.

Er vervolgens daadwerkelijk iets mee doen is de grootste voorspeller van betrokkenheid en werkplezier. Het vormt de basis voor een succesvolle organisatie, die ontwikkelt en verbetert.

3 redenen waarom je je personeel anders moet inzetten

We hebben 3 redenen voor je waarom je je personeel anders moet inzetten. Dit geeft jouw medewerkers meer energie en werkgeluk en jou als leidinggevende een toegewijd team wat samen met jou wil bouwen aan de organisatie.

 1. Als meer mensen gaan nadenken krijg je meer en betere oplossingen.
  Ieder mens heeft andere gedachten, denkt anders en bedenkt dus andere oplossingen dan jij zelf doet. Kun je nagaan, zodra er 10 mensen gaan nadenken over een oplossing, een nieuw idee, een nieuw concept etc… Elke open vraag in een organisatie is een kans voor nieuwe ideeën en oplossingen. En daarmee voor nieuwe ontwikkelingen die jouw organisatie verder helpen.
 2. Door mensen uit te dagen krijg je meer energie in je bedrijf.
  Mensen uitdagen geeft mensen energie. Als je hen opdrachten laat uitvoeren, geeft dat geen energie, maar dan kost het energie. Als mensen op hun eigen niveau uitdaging krijgen, zorgt dat voor een gelukkigere medewerker. En dat geeft jou als leidinggevende weer meer resultaat.
 3. Als mensen gaan meedenken krijg je grotere betrokkenheid bij je organisatie.
  Wanneer mensen zelf oplossingen mogen bedenken is het van hun. Ze nemen verantwoordelijkheid en voelen zich eigenaar. Dat geeft je meer gemotiveerde mensen.
Cultuur binnen IMPRES

4 bonus tips 💡

Nog 4 bonus tips voor jou hoe je het personeel in je organisatie gelukkiger maakt.

 1. Betrek ze bij ‘alles’ wat de organisatie aangaat.
 2. Maak iedereen in je organisatie ergens verantwoordelijk voor.
 3. Zorg dat mensen energie krijgen van wat ze doen.
 4. Doe er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen voelen dat ze erbij horen.

Vind je het lastig om personeel in jouw organisatie anders in te zetten?

Pro tip: Betrek een aantal mensen in je organisatie hierbij. Dan heb je in ieder geval al hun commitment te pakken. 😄

Deze blog is geschreven door directeur/eigenaar Chert Hento van Bureau HTM. IMPRES geeft in 2022 samen met Bureau HTM 4 masterclasses over digitale transformatie en hoe je daarin je mensen meeneemt.